Otwierasz swój lokal gastronomiczny? Te urządzenia mogą Ci się przydać!

Otwierasz swój lokal gastronomiczny? Te urządzenia mogą Ci się przydać!

Obowiązkiem każdego właściciela lokalu gastronomicznego jest m.in. zaopatrzenie go w niezbędne sprzęty i urządzenia, pozwalające na przechowywanie i obróbkę żywności. Wybrane produkty muszą przede wszystkim spełniać szereg wymagań, powinny być także funkcjonalne i maksymalnie ułatwiać pracę w kuchni. W jakie sprzęty warto zainwestować? Tego dowiesz się z naszego poniższego wpisu.

Szybka obróbka mięsa – formierki do mięsa

Jeżeli Twoja restauracja ma słynąć z pysznych burgerów, kotletów lub pulpetów, jednym z podstawowych urządzeń powinna być formierka. Co to takiego? Otóż formierki do mięsa to maszyny, które ułatwiają obróbkę zamrożonego mięsa, tnąc je na mniejsze partie. Ich działanie polega na obracaniu wirnika, który tnie produkt na cieńsze plastry. Nowoczesne sprzęty cechują się wydajnością, solidną konstrukcją oraz łatwą konserwacją i czyszczeniem. Obsługa maszyny również jest prosta i bezpieczna, wszystko za sprawą przemyślanej konstrukcji, dzięki której operator nie ma bezpośredniego kontaktu z komorą. To znacznie zwiększa jego bezpieczeństwo.

Urządzenia do rozdrabniania ziemniaków i innych warzyw

Menu w Twoim lokalu gastronomicznym ma być bogate w warzywa? A może chcesz zaproponować swoim klientom potrawy wegetariańskie? Niezależnie od tego, która odpowiedź jest Ci bliższa, jedno jest pewne. W Twoim lokalu powinno znaleźć się urządzenie przeznaczone do rozdrabniani warzyw. Takie rozwiązanie z pewnością ułatwi codzienną pracę kucharza i personelu pomocniczego. Warto zainwestować zatem w profesjonalne szatkownice dla gastronomii, najlepiej zaopatrzone w wymienne tarcze o różnej grubości. Dzięki temu przygotowanie warzyw na surówkę, ziemniaków do zupy lub frytek nie będzie stanowiło żadnego problemu. Odpowiednie maszyny usprawnią pracę Twojego zespołu oraz przyśpieszą przygotowywanie poszczególnych dań, co znacznie skróci czas oczekiwania klientów.

Maszyny mieszające

Czego jeszcze nie powinno zabraknąć w Twojej restauracji? Naszym typem są maszyny mieszające, które pozwolą Ci na szybkie wyrobienie ciasta na pierogi, pizze czy świeże pieczywo. Z ich pomocą ubijesz białko, bitą śmietanę oraz krem do tortu. Są większą wersją tradycyjnych, domowych mikserów, które jednak zachwycają wieloma możliwościami zastosowania. Jak widać, ich rola jest niezastąpiona w każdej kuchni! Niezależnie od tego, czy Twój lokal ma słynąć z wypieku pysznej pizzy, domowego ciasta czy wybitnych deserów – maszyna mieszająca to coś, co na pewno musisz mieć!